20 janeiro 2016

AMC/CGM referenciada na comunicação social da República da Sérvia

18:14

A direção da Academia Madeirense das Carnes/Confraria Gastronómica da Madeira recuperou uma informação da comunicação social, de 14 de Outubro de 2015, da República da Sérvia, que agradece o papel desempenhado pela confraria madeirense em favor da Cidade de Vrsac para que esta fosse membro de pleno direito da Associação das Cidades Europeias Produtoras de Vinho.

P.S.: A direção da AMC/CGM optou por manter a comunicação na língua nacional da Sérvia.

Estreito de Câmara de Lobos,
20 de Janeiro de 2016.
Banatski vinski red Sveti Teodor od ustanovljenja reda do društva najboljih

"2015. godina jeposebno značajna za Banatski vinski red „Sveti Teodor“ iz Vršca. Prvo je u okviru desetog, jubilarnog „Vinofesta“, održanog 20. i 21. marta u Vršcu, obeležena desetogodišnjica ustanovljenja ovog reda, da bi u vreme 58. „Dana berbe grožđa“, održane od 17. do 20. septembra, u prisustvu Karme Ribes, generalne sekretarke Asocijacije vinskih gradova Evrope RECEVIN, Vršac i zvanično postao prvi vinskigrad u Srbiji, čemu je najviše doprineo Vinski red „Sveti Teodor“.
-Lepa zgoda upriličila je da se sretnu ljudi i vino, a domaćin da danas bude B.V.R. „Sveti Teodor“ - kazao je veliki majstor reda Nikola Cuculj, obraćajući se prisutnima sa centralne bine glavnog gradskog trga u Vršcu, u subotu, 19. septembra, na dan kada je ozvaničen ulazak Vršca u vinsku Asocijaciju, odnosno promovisanje Vršca kao prvog vinskog grada u Srbiji.
“Raskošna je i bajkovita svaka priča o vinu pa i ova o banatskim vinima, Ona je deo one najveće priče o ovom blagoslovenom predelu gde se susreću putevi neba i zemlje, sunca i semena, kiše i znoja. To se svetlost u šećer preobratila, ali nije to cela lepota ovog našeg banatskog grožđanog sazvežđa, jer vino će tek na sam kraj kao ozarenje zablistati. Kako pod nebesima velikim tako i pod nepcima žednim.”
Ovim uvodom iz priče „O viševinskom banatskom ručku“ koju je za ovaj vinski red napisao dramski pisac Radomir Šajtinac, Nikola Cuculj je započeo kratko upoznavanje sa B.V.R.ST. i tom prilikom spomenuonekoliko istorijskih momenata, datuma i ličnosti vezanih za vino.
- U ovim krajevima se odvajkada gajila vinova loza i proizvodilo vino. Ali, prvi pisani dokument datira iz 1494. godine kada je ugarskom kralju Ladislavu II isporučen akov vina za 10,5 forinti.
Istorija uređenog gajenja blagoslovene biljke vinove loze u Banatu datira od pre 300 godina (1718. godine) i prvog administratora Banata, grofa Mersija (Klaudije Florimund), po čijim planovi su se sadili vinogradi.
Kada je filoksera zahvatila najveće vinogradarske regione na starom kontinentu, ovde su bile najveće površine vinograda u Evropi, sa više od deset hiljada hektara. Godina 1875. se vodi kao najrodnija berba u istoriji vinogradarstva u Vršačkom vinogorju. Proizvedeno je milion akova, odnosno 56 miliona litara vina. Teodor Nestorović, vladika vršački podigao je 1594. godine ustanak protiv Turaka. Ustanak nije uspeo, ali ga je te godine pravoslavna crkva proglasila za svetitelja. Tada vladika Teodor postaje simbolom grada Vršca, a B.V.R. ST, osnovan 2005. godine spaja dva simbola grada Vršca, Sv. Teodora i vino.
Posebnu zahvalnost izražavamo velikom majstoru Mihaly Filepu i bratskom vinskom redu „Sent Vinsent“ iz Čongrada uz čiju pomoć smo osnovani. Godine 2007. vinski red se pridružuje mađarskoj Asocijaciji vinskih redova i na taj način kao pridruženi član ime „Sv. Teodor“ biva upisano u Svetsku asocijaciju vinskih redova čije je sedište u Muzeju vinogradarstva u Parizu.
Vinski red je 2010. godine bio učesnik i oficijelno predstavljen kao jedini iz Srbije, na Svetskom kongresu vinskih redova u Mađarskoj, a 2012., kada je isti kongres održan u Srbiji, bio je domaćin u Vršcu i dvorcu Kapetanovo vitezovima sveta na čelu sa predsednikom Svetske asocijacije Klodom Žosom.
U danima berbe grožđa 2013. godine bili smo domaćini vitezovima „Enogastonomskog bratstva“ sa ostrvaMadere u Portugaliji, predvođenim predsednikom Marsio Ribeirom. Sa njima smo se tom prilikom pobratimili i potpisali protokol o međusobnoj saradnji i posetama. Na preporuku portugalskog bratstva, posle podnošenja zahteva i redovne procedure prijema, Vršac je primljen u Asocijaciju vinskih gradova Evrope čije je sedište u Barseloni - istakao je tom prilikom veliki majstor Nikola Cuculj.
U međuvremenu je B.V.R. ST ostao bez člana osnivača, dragog prijatelja viteza ceremonijal majstora Krstin Dušana, i ovo je bila prilika da mu se oda počast.
Zaduženi da ponose slavu banatskih i srpskih vina, u ime vinskog reda „Sveti Teodor“ to čine deset članova osnivača, jedanaest redovnih članova i devet konzula (u trenutku prijema u red aktuelnihambasadora Kanade, Španije, Mađarske, Slovenije, Crne Gore, Brazila i Francuske). Njihov osnovni zadatak je u proteklih deset godina bio i biće ubuduće, na osnovu Statuta i Kodeksa, da utiču na okolinu i kulturno trošenje kvalitetnih vina. Na mestima gde deluju propagiraju ne samo svoja vina već i gastronomiju, običaje i prirodne lepote Banata.
-Želja nam je da popularizacijom srpskih vina Srbija ponovo uđe u red velikih vinskih zemalja, ako ne po količini proizvedenog vina, ono bar po kvalitetu. Božansko piće vino pored svoje osnovne funkcije, a to je da čoveku stvara uživanje kada ga pije, ima jednu uzvišeniju funkciju, a to je da spaja ljude. Za ovih deset godina delovanja preko stotinu vitezova vina iz inostranstva posetilo je Vršac i doživelo naše gostroprimstvo – naglasio je Nikola Cuculj i citirajući velikog mađarskog filozofa Belu Hamvaša - „I na kraju ostaše samo njih dvoje: Bog i vino“, i uobičajeni pozdrav „Vino je sveto, Vino je večno“, čestitao gradu prijem u društvo odabranih."

Escrito por

A Academia Madeirense das Carnes - Confraria Gastronómica da Madeira é uma associação sem fins lucrativos, que promove e defende a Gastronomia Regional Madeirense e todo o seu partimónio cultura.

0 comentários:

 

© 2013 Confraria Enogastronómica da Madeira. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top